Dünya Tarihi

Hitler’in Katlettiği Çingeneler

Hitler'in katlettiği Çingeneler

   Bu yazımızda Hitler’in katlettiği Çingeneler hakkında bilgiler vereceğiz. Adolf Hitler, insanlık tarihinin en büyük savaş suçlusu olarak kabul edilir ve hayatı sürekli olarak ilgi çekmiştir. II. Dünya Savaşı sonrası, Alman bakış açısından bu dönemi ele alan birkaç film yapıldı, ancak bunlar istenen ilgiyi çekemedi. Nazi rejimi, hedeflerine ulaşmak için insana uygun olmayan yöntemler kullanmıştır. Belirli ırkların hastalığı olarak kabul edilen bazı topluluklar, savaş sırasında kamplarda toplanmış ve daha sonra gaz odalarında yok edilmiştir. Bu trajik olaylar sadece Yahudileri etkilemedi; Çingeneler, Slavlar, Afrika kökenli Almanlar ve eşcinseller de bu soykırımdan etkilendi. Son yıllarda Hollywood, bu trajediyi özellikle Yahudi soykırımı bağlamında ele aldığı için, Nazi rejiminin bu politikasının sadece Yahudileri etkilediği gibi bir yanılsama oluşmuş olabilir. Ancak gerçek, çok daha kapsamlı ve korkunç bir insanlık trajedisidir

   Kökenleri

Çingenelerin kökeni konusu, farklı teoriler ve araştırmalarla tartışmalıdır. İlk olarak, Çingenelerin Hindistan civarlarından yayıldığı ve Hz. Nuh’un oğlu Yafes’in soyundan geldikleri iddia edilmektedir. Bu teori, Çingenelerin dili ile Hint dili arasındaki benzerliklere dayanır ve Alman Çingenelerin Pakistan’ın Sint eyaletinden türeyen “Sinti” olarak adlandırılmalarıyla desteklenir. Ayrıca, “Çingene” kelimesinin Farsça kökenli “cinganeh” kelimesinden türediği düşünülmektedir, bu da onları Fars kökenli olarak görenlerin argümanıdır. İngilizcede kullanılan “Gypsy” kelimesinin ise “Egypti” veya “Kıpti” kelimesinden türediğini savunanlar da Mısır kökenli olduklarını öne sürmektedir.

Bir diğer görüş, Çingenelerin İsrail’in 12 kabilesi dışında kalan ve zamanla unutulan topluluklardan biri olabileceği yönündedir. Bu görüş, “Roman” kelimesinin Türkçedeki kullanımına da etki etmiş olabilir.

Ancak XVII. yüzyıldan itibaren, Çingeneler Avrupa’da zorlu zamanlar yaşamıştır. Özellikle Nazi Almanyası döneminde, çeşitli ayrımcı politikalara maruz kalmışlardır. 1933’te Hitler’in katlettiği Çingeneler hakkında Çingene İlletiyle Mücadeleye İlişkin Eyaletlerarası İşbirliği Anlaşması yürürlüğe girmiş, seyyar satıcılar arasında sıkı düzenlemeler getirilmiş ve müzik alanındaki faaliyetler kısıtlanmıştır. 1935’te Nuremberg Yasaları ile “ulusun kalıtsal gelişimini tehlikeye düşürecek evlilikler” yasaklanmıştır. Ancak, Çingeneler tarih boyunca kültürel miraslarını korumuş ve 1971’de Dünya Roman Kongresi’ni, 1981’de de Alman Sinti ve Roman Merkez Birliği’ni kurarak kendi kimliklerini koruma çabalarına devam etmiştir.

Çingenelerin günümüzdeki nüfusu kesin olarak bilinmemekle birlikte, 10-12 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu kültürün hala yaşatılması, insanlık için zenginlik katmaya devam ediyor. Ancak tarih boyunca yaşadıkları zorluklar ve soykırım, bu topluluğun acı dolu geçmişini yansıtmaktadır. Hitler’in katlettiği Çingeneler konusunu böylece sonlandırıyoruz.

 

What's your reaction?

Excited
7
Happy
6
In Love
6
Not Sure
0
Silly
0
Mert Kutay ÖZDEMİR
Hacettepe Üniversitesi Tarih mezunu.

    Bunları da Beğenebilirsin!

    Yorum Yapın!

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kategori:Dünya Tarihi