Dünya Tarihi

Pyrhos’un Zaferleri ve Roma

Pyrhos'un zaferleri
Pyrhos'un zaferleri

   Dünyanın en görkemli İmparatorluklarından olan Roma’nın temelleri MÖ VII. yüzyılda atılmıştı. İlk zamanlar Etrüsk kökenli krallar yönetilse de sonradan partici adı verilen aristokratların liderliğinde şehirden kovuldular. Monarşi böyle devrilip cumhuriyet idaresine geçildi. Güç ’’senatus’’ adlı meclisteydi. Bir yıllığına seçilen ’’konsül’’ adlı üst düzey memurlarca yönetiliyordu. Peki, Pyrhos’un zaferleri karşısında neler yapabileceklerdi?

   Roma, Galyalıları şehre on beş kilometre mesafedeki Allia Irmağı kıyısında karşıladıysa da büyük bir mağlubiyete uğradı. Romalı gençlerin çoğunun yaşamı orada son buldu. Galyalılar, Roma’nın dış duvarını aşarak şehri işgal edip ateşe verdiler. Galyalılar’ın Kuzeydeki hareket üslerindeki karışıklık üzerine Roma ile uzlaşmaya razı olundu. Roma yüklü bir tazminat aldı. Bu olaylar üzerine Galyalılar’ın şefi Brennus ’’Vae Victis’’ yani ’’Veyl mağlupları’’ sözünü söyledi. Kendisi, Romalı senatörlerin hile yaptığını düşünmüştür. Roma surlarının halini gördü ve daha da güçlendirdi. Sonra’’yutulmadan yutma’’ politikasını uyguladı. Roma önderliğinde bir Latin birliğinin temelleri atıldı. İtalya’nın güneyi Yunanlılarca iskan edilmişti ve bölge adı ‘’Büyük Hellas’’ idi. Zamanla büyüklüğünü güvenliğini sağlamak için asker ve krallara para vererek yitirdi.

   Thurii, bölgede yaşayan Lucanlar’ın saldırılarından korunmak için Romalılar’ı davet etmişti. Tarentum’un tepki göstereceğini biliyordu ama yardım bir şekilde kabul edildi. Tarentum ile Roma arasındaki anlaşmaya göre Roma Tarent Körfezi’ne girmeyecekti. Tarentum sınırlar aşılınca tepkisi sert oldu ve gemilere saldırdı. Epir Kralı Pyros’u bölgeye davet etti. Pyros gelişiyle birlikte Tarentumlular, şehrin anahtarını teslim ettiler. Helenistik Krallarca bilinen ve orduda kullanılan filleriyle İtalya’ya ulaştı. Pyros Roma’ya karşı zaferinde müttefikleri giderek arttı.

Sonuç   

Roma‘ya yaklaştı ancak Roma’nın müttefikleri çok sadıktı. Tarentum’a çekildi. Ertesi yıl Apulia bölgesine taarruz etti ve kesin zafer kazandı. Kayıpları da çok ağırdı. Adamlarına’’Eğer Romalılar’a karşı bir zafer daha kazanırsam mahvolacağım’’dedi. Roma ise tam tersi ana karasında savaşıyor, kayıplarını çok kolaylıkla karşılayabiliyordu. Pyros’un gitmesinden sonra Roma’nın korkunç öfkesiyle karşılaşacağını bilenler Roma ile müttefik oldular. Bir süre sonra Sicilya’daki Hellen kentleri yardım istedi. Pyros,Kartacalıları bölgeden söküp attı. Epir Kralı Pyros en büyük darbeyi Beneventum Savaşı’nda yedi. Pyros kendi bölgesine gitti, ordusunu bıraktı daha sonra Pyros da ölünce ordusu da yurtlarına döndü ve bu küçük olayların sayesinde bölge Romalılar’a kaldı. Pyrhos’un zaferleri böylelikle inanlımaz bir isim yapmış oldu.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Mert Kutay ÖZDEMİR
Hacettepe Üniversitesi Tarih mezunu.

    Bunları da Beğenebilirsin!

    Yorum Yapın!

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kategori:Dünya Tarihi